Ocoya publikuje na Stronach na Facebooku. Osobistych profili na Facebooku nie da się połączyć — Facebook nie pozwala żadnemu narzędziu do planowania publikować na nich.

Zanim zaczniesz

Potrzebujesz roli administratora na Stronie, którą chcesz połączyć. Jeśli Stronę założył ktoś inny, poproś go najpierw o nadanie Ci roli administratora w Page settings → Page access.

Połącz Stronę na Facebooku

1

Otwórz Channels

Wybierz Channels na lewym pasku bocznym, a potem Connect channel.

2

Wybierz Facebook Page

Wybierz Facebook Page w panelu Add a connection.

Okno Add a connection z paskiem kategorii po lewej — All, Social, Streaming, Community, Blogging, Ecommerce i Developers, każda z liczbą — oraz siatką kart kanałów, z których każda ma logo, nazwę i jednowierszowy opis

Facebook Page w panelu Add a connection.

3

Zatwierdź wszystkie uprawnienia i zaznacz każdą Stronę

Facebook pokazuje listę Stron bez żadnej zaznaczonej oraz osobny ekran uprawnień. Zaznacz Stronę, którą chcesz, i zatwierdź wszystkie uprawnienia. Brak któregoś z tych kroków to najczęstszy powód, dla którego Strona potem się nie pojawia.

4

Wybierz Stronę

Wybierz Stronę do dodania. Pojawi się na Twojej stronie Channels.

Co możesz publikować

Typ postaObsługiwane
Post tekstowyTak
Pojedynczy obrazTak
KaruzelaTak — do 10 obrazów
WideoTak — jedno na post
ReelTak

Limity Facebooka

Limit
Tekst posta5 000 znaków
HashtagiBez ustalonego limitu
Obrazy na post10, maksymalnie 8 MB każdy
Wideo na post1, maksymalnie 100 MB

Publikowanie w grupie na Facebooku

Ocoya łączy Strony, a nie bezpośrednio Grupy. Żeby publikować w Grupie, ustaw swoją Stronę jako administratora tej Grupy w jej ustawieniach, a potem publikuj jako Strona.

Częste problemy

„Mojej Strony nie ma na liście.” Nie jesteś jej administratorem, nie zaznaczyłeś jej na ekranie wyboru Facebooka albo zalogowałeś się na niewłaściwe konto na Facebooku. Sprawdź w tej kolejności.

„Facebook ciągle się rozłącza.” Facebook unieważnia dostęp bardziej agresywnie niż większość sieci, zwłaszcza po zmianie hasła. Zobacz Połącz kanał ponownie.

„Mój post ma dopisek Published by Ocoya.” Facebook przypisuje posty narzędziu, które je utworzyło. Nie da się tego wyłączyć przez API.

Powiązane